Termal Suyun Faydaları Nelerdir?
Termal Suyun Faydaları Termal sular, birçok mineral ve madensel tuzlar içeren, 20 – 110 oC sıcaklığa sahip şifalı sulardır. Termal sular, özellikle cilt rahatsızlıklarında, romatizmal hastalıklarda çok etkili bir tedavi sunmaktadır. Kaplıca suyu da denilen termal sular, hem bedenen hemde ruhsal olarak rahatlatır, vücudun adeta yenilenmesini sağlar. Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde bulunan jeotermal sular, çevresinde kurulan termal tesislerle, bedensel ve psikolojik yorgunluklarını üzerlerinden atmak isteyenlerin tercih ettiği bir tatil seçeneğidir. Termal sıcak sular ağrıyan bölgelerdeki kan dolaşımını hızlandırarak ağrının azalmasını sağlar ve iyileşme süresini hızlandırır. Termal tatil yapmak isteyenlerin ilk araştırması gereken bilgi, gitmek istediği otelin hangi hastalıklara iyi geldiğidir. Her sıcak su ve içerdiği mineraller her türden hastalığa iyi gelmeyebilir. Bu yüzden öncelikle otelin suyunu araştırmakta fayda vardır. Termal suyun faydalarını genel olarak şöyle sıralamak mümkündür:
- Astım, bronşit, allerjik üst solunum yolu rahatsızlıkları, nefes darlığı gibi solunum yolu hastalıklarında tedavi edicidir.
- Sedef, egzama, akne gibi cilt rahatsızlıklarında,
- Kireçlenme, bel fıtığı, romatizmal rahatsızlıklarda
- Felç, ameliyat sonrası hareket bozukluğu, çocuk felci gibi kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde faydalıdır.
- Mide rahatsızlıkları, obezite, insülin direnci, karaciğer yetmezliği, gut gibi mide bağırsak problemi yaşayanlarda tedaviyi destekleyici olduğu bilinir.
- Böbrek taşı, idrar yolları enfensiyonları, prostat gibi böbrek ve idrar yolları rahatsızlıklarında faydalıdır. Tedavi yöntemi olarak çamur banyosu, içme kürleri şeklinde uygulanır.
- Kadın doğum hastalıkları, iltihap, kısırlık gibi tedavilerde çok iyi sonuçlar alınmaktadır.
- Termal suların, sinir bozukluğu, stres, vb. Nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.
Termal sulardan faydalanmak için, termal otellerde bulunan uzman hekimler tarafından hazırlanan kürleri uygulamak gerekir. Günü birlik gidilen termal otellerde, bazı rahatsızlıklarda olumlu sonuçlar alınabiliyorken, kimi eklem, iskelet sistemi rahatsızlıkları gibi sıkıntılarda, termal kür uygulaması yapmakta fayda vardır. Termal kürler, genel olarak 10 ile 15 gün uygulanacak şeklinde tavsiye edilir. Ancak bu durum hastalıkların çeşidine göre değişiklik gösterebilir. Yeraltından çıkan su 100 dereceyi bulabilir, ancak bizim girebileceğimiz sıcaklık genelde 36 – 38 derece arasındadır. Bu sıcaklığı termal oteller ayarlamaktadır.
Obam termal
Balıkesir’in Sındırgı ilçesinin muhteşem doğal güzellikleri eşliğinde sağlık turizmini iliklerinize kadar hissetmek harika olmaz mı? Obam Termal Resort Otel & Spa doğal termal su kaynakları, organik besinleri, temiz havası ve enerjisi ile yeryüzünde cennet sayılabilecek bir yerde şifa dolu avantajlar sunuyor.
Antik Roma dönemine kadar uzanan tarihi ile farklı kültür ve medeniyetlerin sağlık için kullandığı mineral kaplıcalarının iyileştirici gücü, günümüzde de popülerliğini koruyor. Hemen her yaştan insanın ilgisini çeken termal turizm; kas ve eklem ağrıları, romatizmal sıkıntılar, cilt detoksu, metabolizmayı hızlandırma, obezite ile savaşma gibi konularda tercih edilir. Ayrıca rahatlatma ve dinlendirme özellikleri ile de ünlüdür. Termal suların faydaları konusunda henüz yeterince bilgiye sahip değilseniz yazımızın devamında aklınızdaki sorulara yanıt bulabilir, termal tatilinizi planlamaya hemen başlayabilirsiniz.
Termal Su Nedir?
Tarih boyu bu değerli sular için kaplıca suyu, kaynarca, ılıca, şifalı su gibi çeşitli isimler kullanılagelmiştir. Günümüzde ise ayrıştırma sağlanabildiği için fiziksel ve kimyasal niteliklerine göre isimlendirilir. 20 derece üzerinde yüzeye çıkan şifalı sulara termal su denir.
Yunancada “Isı” anlamına gelen “Therme” kelimesinden doğan termal sözcüğü, zamanla “Sıcak banyolar” manasına gelerek güncel anlamını kazanır. Jeotermal olarak doğal yollarla ısınan termal su, yerin metrelerce altından yüzeye ulaşır. Yeryüzüne çıkmadan evvel pek çok kaya katmanlarından geçen şifalı su; kalsiyum, klorür, demir, magnezyum, potasyum, sodyum, lityum, sülfat gibi 100’den fazla mineral ile etkileşim yaşar.
Şifalı olarak nitelendirilen sular içerdiği minerale göre sınıflandırılır. Termal sular, mineralli sular, termomineral sular, karbondioksitli sular, kükürtlü sular, iyotlu sular, florürlü sular, akratotermal sular gibi eşik değerlerin özelliğine göre çeşitlilik arz eder. Genel olarak 1 litresinde 50 miligramdan az mineral bulunan termal sulara çok az mineralli denilir. Şayet 1 litresinde 50-500 miligram arası mineral bulunuyorsa az mineralli sular adı verilir. Mineral oranı 500 ve 1500 miligram arasında olduğunda ise orta mineralli su grubunda yer alır. 1500 miligram değerini geçen mineral oranına sahip olan termal sular, çok mineralli sular olarak etki yaratır. Suyun ısısı termal kaynak için belirleyici olurken minerallerin kombinasyonu kişi için terapötik ortam yaratmayı başarır.
İdeal termal su ısısının 40-44 derece arasında insanın vücut sıcaklığına en yakın dereceler olduğu bilinir. Dolayısıyla insan sağlığı için son derece kıymetli özellikleri bulunan termal suyun niteliği mineral yoğunluğuna göre belirlenir. Termal sıcak su dolu bir havuz içinde dinlenmek evinizdeki banyo suyundan farklı etkiler yaratır. Hem sağlık hem de güzelleştirme etkileri ile cilde pek çok faydası bulunan termal su kaynaklarına yılın herhangi bir dönemi gidebilirsiniz.
Termal Su Nasıl Oluşur?
Yeryüzündeki meteorik sular doğal etkilerle yerin derinliklerine dek iner. Derinlerde ısınarak tekrar yeryüzüne çıkıncaya kadar pek çok kayaç minerali, tuz ve çeşitli elementlerle buluşur. Bu aşamada mağma tabakasından alınan çeşitli gazları da yüzeye taşıma ihtimali oluşur. Her jeotermal bölge yapısının farklı sıcaklık ve kimyasal özelliklere sahip olması toprağın altındaki yolculuğa bağlı olarak değişir.
Tipik olarak volkanik aktivitelerin yaşandığı, özellikle fay hatlarının yoğun olduğu yerlerde kaplıca sularına rastlanır. Jeotermal alanda yapılan çalışmalar termal suların mağma ısısına bağlı olarak oluştuğunu gösterir. Toprağın ve kayaların mineral ve diğer maddeleri yerin ısısı ile özdeşleşerek yeryüzüne ulaşır. Çözünür kayalardan geçen termal sular, genişletilmiş çok boyutlu mağara sistemleri gibi yer altında boşluklar oluşturabilir. Bununla birlikte çıkan suyun yeryüzüne ulaşma süresine bağlı olarak suyun ısısı da değişebilir.
Dünyanın hidrosferindeki doğal kaynak su oluşumu ve kullanımı modern toplum yapısının ihtiyaçları ile ayrıcalıklı bir statü kazanır. Modern spa kelimesine ilham olan kaplıcalar asırlardır doğal kaynaklardan üretilir. Soğuk termal sular içilebilir maden suyuna dönüşebildiği gibi sıcak olan termal sular ise vücudun suya temas etmesiyle sonuç verir. Obam Termal Otel de doğal kaynak termal suyun tüm faydalarını, denemek isteyen herkesle buluşturur.
Termal Su Hangi Amaçlarla Kullanılır?
Sıcak olduğu için minerallerin çözünmüş halde bulunduğu termal suların insan vücuduna etkisi daha fazla olur. Bu nedenle termal su kaynağı arayışındayken çözünmüş mineral oranlarına ve miktarına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca hijyen açısından değerli olan pH değeri de suyun kullanılabilir olması açısından önem taşır.
Yer altının zengin içeriği sayesinde son derece nitelikli bir şekilde yeryüzüne çıkan termal sular, çeşitli hastalıkların tedavisinde alternatif yöntem olarak kullanılır. Termal tedavi merkezleri olarak da görülen termal suların etkisi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. İşte termal suların kullanım amaçlarından bazılarına örnekler:
- Her termal su aynı özellikte değildir. Bazı termaller soğuk olduğu için içme suyu/soda olarak kullanılır. Bu amaçla içilen kaynak su, üriner sistemdeki rahatsızlıklar ve hazımsızlık için fayda sağlayabilir. Termal sular şişelenerek soda adını alır. İçilebilir sular da tıpkı sıcak sular gibi kişiye hazımsızlık konusunda yardımcı olur.
- Termal sular cildin toksinlerden arınması söz konusu olduğunda cilt bakımı etkisi yapabilir. Özellikle kuru ciltler için son derece fayda sağlayan termal suları cildin beslenmesi ve nemlenmesi için düzenli olarak kullanabilirsiniz.
- Günümüz modern tıbbına eşlik eden kaplıca suları sağlık turizmi açısından değerlidir ve özellikle fizik tedavi alanında kullanılır. Kas ve iskelet sistemini gevşetmesi ile ağrısı olan herkese fayda sağlayabilir.
- Sağlığa faydalı mineral ve maddeler içeren termal suları spa ve masaj gibi özel uygulamalarda da kullanabilirsiniz. Termal masajlar hem sinirden hem de stresten arındıran etkileriyle ihtiyacı olan kişiye yenilenme fırsatı sunar.
- Sağlığa olumlu etkileri nedeniyle uzman kişilerce yapılan kür tedavileri detoks amacıyla kullanılabilir. Detoks kişinin arınması için bir avantaj sağlar.
Termal Su Özellikleri
Her toprağın veya bölgenin termal suyu aynı özellikleri göstermez. Suyun yüzeye çıkarken dolaştığı alanlara ve sıcaklığını kaybetmemesine bağlı olarak elementlerin doğası ve miktarı değişir. Bölgelerin ve iklimin kendine has özelliklerini yansıtan kaplıca sularını içerdiği maddeleri takip ederek tercih edebilirsiniz. Kaplıca sularının kendine özgü mineral karışımı olması nedeniyle etkileri farklı olabilir. Genel olarak kaplıca sularında bulunan mineraller şu şekilde sıralanabilir:
- Klorür
Vücudun pH ve elektrolit dengesini korumaya yönelik fayda sağlayan klorür, midede protein sindirimine yardımcı olan hidroklorik asit üretimi için gerekir.
- Sodyum
Vücut sıvısının pozitif ve negatif iyon dengesini koruyan sodyum, kaplıca suyunda bulunan elementlerden biri olarak dikkat çeker.
- Selenyum
Deri ve organların yaşlanma sürecini yavaşlatan selenyum, sağlıklı kan hücreleri için gereken bir mineral olmasıyla fayda sağlar.
- Silika
Kemik oluşumunu ve bağ dokuyu destekleyen silika minerali sayesinde daha sağlıklı bir görünüm kazanabilirsiniz.
- Potasyum
İnsan vücudunda en çok bulunan üçüncü mineral olan potasyum; migren, alerji ve alkolizm kontrolünde yardımcı olduğu gibi yanıkların, kesiklerin ve morlukların daha hızlı iyileşmesini de sağlar.
- Lityum
Lityum yoğunluğu olan kaplıca suları duygudurum bozuklukları için önerilir. Hem sakinleştirici hem de yatıştırıcı etkileriyle insanlara fayda sağlar.
- Manganez
Beyin minerali olarak adlandırılan manganez, aynı zamanda önemli bir antioksidan kaynağı olarak alerjiye, astıma, şeker hastalığına, yorgunluğa, kemik erimesine iyi gelir.
- Magnezyum
Kardiyovasküler hastalıklara karşı durmaya yardımcı olur ve yüksek tansiyonu düşürür. Sinir sistemi için hayati önem taşıyan kasları ve hareketleri güçlendirir.
- Demir
Anemi, yorgunluk ve kemikler için son derece elzem olan demir minerali, termal sular içinde yeterince bulunur.
- Arsenik
Parazit hastalıklarını tedavi edecek miktarda kaplıca sularında bulunan arsenik, antibakteriyel olmasıyla hijyen sağlar.
- Bor
Diş çürümesinden hormon metabolizmasına kadar çok geniş bir alanda borun faydaları bulunuyor.
- Kalsiyum
Ayak/bacak ağrıları, kramplar, kalp ritmi ve kan pıhtılaşması gibi yapısal ve fizyolojik alanlarda insan sağlığına olumlu etkileri ile kullanılır.
- Radon
Radyoaktif özelliği ile vücut direncine olumlu etki eder.
Termal Suyun Faydaları
Doğanın insana bahşettiği muazzam hediyelerden biri olan termal sular, kullanım şekillerine ve minerallerine bağlı olarak insanlara şifa sağlar. Günümüzde “Wellness” veya “Wellbeing” olarak adlandırılan termal uygulamalar daha zinde ve enerjik hissetmenizi temel alır. Modern dünyada sağlıklı kalma halinin devamına son derece önem verilir. Deniz, kum ve güneş gibi klasik tatil anlayışının yanında insanların sağlıklı suları da değerlendireceği termal turizm alanı da yaz tatili planlarında kendini daha sık göstermeye başlamıştır. Bilinen en eski ve doğal tedavi yöntemlerini kapsayan termaller, sonuç alan hastaların da memnun kalmasıyla ilginin artmasını sağlar.
Genel olarak 20 derece üzeri sıcaklıkta, doğal mineralleri barındıran termal suların faydaları oldukça dikkat çekicidir. Tedavi ya da rehabilitasyon amaçlı sağlık hizmeti de sunan Obam Termal Otel ile termal suların olumlu etkilerini hissetmeye hazırlanabilirsiniz. Termal suda yaklaşık 20 dakika beklemenin başlıca tedavi edici faydaları şöyledir:
- Kasları gevşeterek spesifik olarak güçlendirmek amacıyla termal kaynaklardan faydalanabilirsiniz.
- Eklem hareketlerini iyileştirmek, daha esnek hareket edebilmek için termal tatil düşünebilirsiniz.
- Kas spazmlarının ve kasılmalarının azaltılması konusunda fayda sağlayan termal sular kadınlarda regl sancılarının azalması konusunda da destekleyici olur.
- Kan dolaşımının ve metabolizmanın hızlanmasını sağlaması açısından değerlendirebilirsiniz.
- Şişlik veya ödem gibi sorunların azalması konusunda fayda sağladığı için yaşlılık dönemlerinde veya kilo verme süreçlerinde deneyebilirsiniz.
- Termal su, cildi nemlendirip temizlemesi açısından da öne çıkar.
- İltihap giderici ve önleyici etkiler yaratması açısından değerli olan kaplıca suları cilt dokusu üzerinde iyileştirici etkiler sunar.
- Cildinizin ve saçlarınızın kaybettiği minerali yeniden kazanmasını sağlaması açısından değerlendirebilirsiniz.
- Epilasyon, lazer veya peeling işlemleri sonrasında tahrişin giderilmesi için termal kaynaklarını kullanabilirsiniz.
- Böcek ısırıkları ve kızarıklıkların azalması aşamasında termal sudan yararlanabilirsiniz.
- Güneş yanığı sonrası hissedilen ağrıyı hafifletmesi ve güneş lekelerine iyi gelmesi termal su faydaları arasında yer alır.
- Ciltteki koyu lekelerin açılmasını ve cildin pürüzsüz görünmesini sağlayarak daha sağlıklı bir cilt oluşumunu destekler.
- Fıtık ve kireçlenme gibi hastalıklarda eklem hareketlerini rahatlatarak ağrıların hafiflemesine katkı sağlar.
- Migren, stres ve strese bağlı hastalıkların rehabilite edilmesinde tamamlayıcı tedavi olarak kullanabilirsiniz.
- Sadece iyileşme maksatlı değil; dinlenmek, gevşemek ve rahatlamak için de sıcak su termal suları kişiye fayda sağlar.
Termal Suyun İyi Geldiği Hastalıklar
Doğal mineralli sular yüzyıllardır çeşitli hastalıkların tedavisi için kullanılır. Başta cilt ve solunum yolu hastalıkları olmak üzere çok geniş bir alanda alternatif tedavi edici seçeneklerden biri olarak öne çıkar. Eski zamanlarda kral ve sultan gibi hanedan üyelerinin yılın belli aylarında kaplıcalara muhakkak gittiği bilinse de günümüzde termal kaynaklar halk tarafından yeni yeni kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle Uzak Doğu’da şifa maksatlı kullanılan en yaygın yöntemlerden biri olan termal sular, arınma ve yenilenme amacıyla kullanılır.
Özgün tedavi yöntemlerinden biri olan kaplıcalar, jeolojik ve biyolojik etkenlerin birleşmesiyle oluşur. Dolayısıyla kaplıca suyuna sahip olan bölgeler doğal zenginliği ile de memnun eder. Hem göze, hem cilde, hem kemiklere hem de duyulara hitap eden termal sular bazı hastalıkların hafifletilmesinde yardımcı olur:
- Kas ve İskelet Sistemi Sorunları
Doğal yapısı hala bozulmayan kaplıca suları yerli turistlerin ilgi odağı olduğu gibi yabancı tursitlerin de uğrak alanlarından biri olur. Kaplıca tedavilerinde suyun sıcaklığı ve içerdiği mineraller kişinin hastalığının seyrini etkileyebilir. Termal su sıcaklığının analjezik ve gevşetici etkileri olması nedeniyle suyla buluşan yumuşak dokuların esneme kabiliyeti artar. Özellikle kasılma durumlarında hastalara fayda sağlar. Sıcak su basıncına maruz kalan insan vücudu su moleküllerinin de etkisiyle nöron aktivitesini artırarak ağrıların ve kitlenmelerin hafiflemesine imkan tanır. Özellikle fıtık ameliyatları öncesinde pek çok doktorun önerdiği termal sağlık yöntemi olumlu etkilerle hastaya şifa verebilir.
- Romatizmal Hastalıklar
Romatizmal hastalıklar, temel olarak kas ve iskelet sistemini etkileyerek fonksiyon kaybına sebep olan çok sayıda sağlık sorununu içerir. Termal suların sağlığa etkileri ile bulgu ve belirtilerin kontrol edilmesi sağlanır.
- Egzama
Cildin pul pul döküldüğü, kuruduğu durumlar egzama olarak adlandırılır. Kaplıcalar düzenli olarak kullanıldığında kızarıklığı ve kabarık görüntüyü azaltıcı etkileri ile cilde iyi gelir.
- Akne ve Diğer Cilt Sorunları
Doğal sıcaklığı ile cildi terleten ve toksinlerin kolayca atılmasını sağlayan termal sıcak su sayesinde daha pürüzsüz bir cilt görünümüne kavuşabilirsiniz. Kan dolaşımını hızlandıran suyun şifalı özelliği selülit gibi problemler için de kullanılabilir.
- Burun Tıkanıklığı
Özellikle kükürtlü termal sular, soğuk algınlığı ve göğüs tıkanıklığına fayda sağlar. Göğüs ağrılarınız için termal su kaynaklarını değerlendirebilirsiniz.
- Düşük Tansiyon
Mineral yoğunluğu bulunan şifalı sular vücutta dolaşım sistemini de harekete geçirir. Suda hareket etmek ve yüzmek düşük tansiyon hastalarına iyi gelir.
- Stres ve Depresyon
Önemsenmesi gereken bir ruhsal sıkıntı hali olan stres durumunda termal sular kişiye rahatlama sunar. Sıcak su kaynakları depresyonda gevşeme sağladığı için fayda sunabilir.
- Nörolojik Hastalıklar
Serebral palsi gibi kas gerginliği yaratan pek çok hastalıkta gevşeme sağladığı için tedaviye katkı sağlayıcı olarak tercih edebilirsiniz. Ayrıca suyun pozitif ve sakinleştirici etkisi de nörolojik hastalıkların tedavisinde olumlu sonuçlar doğurur.
- Kalp ve Dolaşım Hastalıkları
Yüzme aktivitesi termal suyun daha etkin olabilmesi için önerilir. Düşük kan basıncı sorunlarında doktor tavsiyesi ile kalp hastalarının daha konforlu olması sağlanır. Termal su şartları ve kullanımının kişiye ve varsa hastalık durumuna özel olarak ayarlanması önerilir.
- Böbrek ve İdrar Yolları Hastalıkları
Hem içerden hem dışardan kullanabileceğiniz termal kaynaklar, böbrek hastaları için destekleyici tedavi sunar. İdrar söktürücü özelliği ve böbrek taşının düşürülmesi gibi durumlarda termal sular vücudu teşvik eder.
Sağlık problemlerinin giderilmesinin yanı sıra tatil ve rahatlama amaçlı olarak da kullanabileceğiniz termal su kaynakları çok sayıda fayda sağlar. Düzenli olarak kaplıcalara gitmeyi, şifalı sularla buluşmayı alışkanlık haline getirmek var olan sağlığınızı korumanız için iyi bir seçenektir. Şehir stresinden, iş yoğunluğundan, monoton bir düzenden sıkıldığınız anda mevsim fark etmeksizin Obam Termal Otel’de yerinizi ayırtabilirsiniz. Henüz bir termal otel deneyimi yaşamadıysanız eşsiz kalitedeki hizmet anlayışı ve kendinizi evinizde hissedebileceğiniz konaklama imkanlarıyla Obam Termal Otel en ideal seçim. Aktivite, beslenme, dinlenme ve sağlık konusunda mükemmel bir hizmet sağlayan Obam Termal ile iletişime geçmenin şimdi tam zamanı!
Termal Suyun İyi Geldiği Hastalıklar Nelerdir?
Stres ve Depresyon, Böbrek ve İdrar Yolları Hastalıkları, Kalp ve Dolaşım Hastalıkları,Düşük Tansiyon